“Rejoice with your family in the beautiful land of life,” zou Albert Einstein ooit gezegd hebben. Wat een geweldige tip. Omdat Einstein ons moderne natuurkunde en twee relativiteitstheorieën bracht, vergeven we het hem maar even dat hij deze tip brengt alsof het een koekje is. Alsof er geen betweterige zusjes en terroriserende broertjes zijn, geen overspannen moeders en midlife-vaders, geen bemoeizuchtige oma’s, demente opa’s, hypochondrische tantes, megalomane ooms, of losgeslagen nichtjes en neefjes. En dan hebben we het nog niet eens over de schoonfamilie.

Al willen we het nog zo graag, genieten met je familie is soms hard werken. Dat is vast een van de redenen dat we zo kunnen genieten van families die worstelen met dit probleem, zoals die in Jonathan Franzens The Corrections, of die in The Sopranos en Six Feet Under. Het is gewoon zoveel makkelijker lachen om de idioterie van een familie als het niet je eigen is. Everybody Loves Raymond, Family Guy en Modern Family behoren niet voor niets tot Amerika’s populairste shows. En dan zijn er natuurlijk nog ontelbare realityshows over de families van bijvoorbeeld Kim Kardashian, Hulk Hogan en mensen die lijden aan dwerggroei (The Little Couple en Small People Big World).

Maar de mooiste plek voor familieportretten is een blog genaamd Awkward Family Photos. Vreemde families poseren in vreemde kleding, vreemde decors, vreemde composities en vreemde sitaties. Als de foto’s zelf niet leiden tot bulderende lachsalvo’s, dan doen de vaak treffende titels en onderschriften dat wel. Dat maakt een bezoek aan dit blog een gezonde bezigheid. En met een beetje geluk denk je bij een volgend familiebezoek terug aan deze plaatjes en kan je ook even heel hard lachen om jezelf en je eigen familie. Misschien is dat wel wat Einstein bedoelde.

 

Dit artikel verscheen op 7 februari 2011 als tip op hard//hoofd.

07/02/2011

Leave a Reply