De overheid is net een opdringerige telemarketeer, ze wil alles van je weten. Hoe je reist, je kenteken, hoeveel je waarvoor betaalt, je biometrische gegevens, je medische achtergrond. Alles staat opgeslagen in databanken die de overheid zoveel mogelijk met elkaar verbindt. Een “héél erg tricky” praktijk, zo blijkt uit het rapport “iOverheid” van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Door het koppelen van de data uit deze systemen ontstaat een beeld van de burger dat vaak niet eens klopt. Dat het de overheid weinig aangaat nog maar daargelaten.

Wel wil een meerderheid van de Tweede Kamer opeens een speciale OV-chip voor ouderen, omdat ouderen weerstand voelen hun persoonlijke gegevens af te staan. Heel begrijpelijk, maar waarom is dat voor ouderen een geldige reden en voor jongeren niet? Wij hebben immers nog een heel leven voor ons om te digitaliseren, decennia om achtervolgd te worden door onzinnige data. Zo geeft WWR-lid Corien het voorbeeld van een baby bij wiens ouders wordt ingebroken. Die baby krijgt in een systeem een geel kleurtje omdat hij getuige was van een misdrijf en kan daardoor het stempel ‘probleemkind’ tot zijn 33ste meezeulen.

Of de regering het rapport van de WRR serieus zal nemen is de vraag. De Eerste Kamer deed dinsdag gelukkig een beetje moeilijk over het Elektronisch Patiëntendossier. Maar sommigen van ons kregen wel alvast een brief van het ministerie van Volksgezondheid, omdat zijn of haar “zorgaanbieder heeft gemeld” dat er gegevens over hem of haar beschikbaar zijn. Je mag daar bezwaar tegen indienen met je DigiD-code, op de website van het EPD. Toevallig deed die het deze week niet. “Excuses voor het ongemak.”

 

iOverheid verscheen op 18 maart 2011 op hard//hoofd in de rubriek hard//talk.

18/03/2011

Leave a Reply