Van het stoppen voor een rood licht tot het uitzitten van een saaie kantoorbaan, het gebruiken van Google of onze bonuskaart: de gewone dingen in ons leven lijken vanzelfsprekend. Soms is er iemand die daar verandering in brengt. Evan Roth bijvoorbeeld.

Kunstenaar Evan Roth ontwikkelt projecten die op verrassende, frisse en vaak hilarische wijze spelen met open source, populaire cultuur en publieke ruimte. Zo verzon hij software genaamd 9 to 5 Paintings, die al je muisbewegingen op een werkdag omzet in een digitale tekening:

 

Hij vond uit hoe je in een vliegtuig met een tie wrap er voor kan zorgen dat de passagier voor je zijn stoel niet achteruit kan zetten. Ook jatte hij eens alle pakketlabels van een postkantoor in Brooklyn, om ze vervolgens terug te leggen met een kleine toevoeging. Het viel niet op, maar elk pakketje dat daar die dag werd verstuurd was voorzien van een label met daarop de tekst “United States Post Office does not acknowledge the authority of the Bush administration.”

Soortgelijk werk doet Roth met het Free Art & Technology Lab (F.A.T. Lab). Voor de 2010-editie van het Transmediale festival in Berlijn werkte F.A.T. Lab met het thema ‘Fuck Google’ en bouwde een Google Streetview-auto na, waarmee ze vervolgens op asociale wijze door de stad reden. Slingerend, regels negerend en met een fles whiskey in de hand trokken ze onder Google’s naam de aandacht. Kan je zelf ook doen, F.A.T. Lab legt je graag uit hoe. F.A.T. Lab geeft ook oplossingen voor alledaagse problemen. Op hun site vind je bijvoorbeeld gratis software waarmee automatisch alles op internet wordt gecensureerd dat met Sheen te maken heeft.

 

Dit artikel verscheen op 14 april 2011 als tip op hard//hoofd.

14/04/2011

Leave a Reply