In een gesprek met John de Mol over zijn overname van SBS tijdens de uitzending van Pauw en Witteman op 20 april, stelde Paul Witteman dat SBS 6 een wat ordinaire zender is. ‘SBS heeft zich een beetje ontwikkeld als een platte zender, zo is het ook begonnen, met veel reality en weet ik veel wat voor ordinairs,’ zei de interviewer met het gebruinde gezicht tegen de media-mogul met het geverfde haar.

Al wilde De Mol het niet zo stellen, SBS is inderdaad wat ordinair met programma’s als Hart van Nederland, dat bericht over mannen die stiekem in kleedhokjes filmen. Maar platte televisie vind je op alle kanalen. Van de hilarische New Kids op Comedy Central tot het hoofdpijnverwekkende Secret Story (waar niemand naar kijkt) op Net 5. RTL spande deze week de banale kroon door ons audueel deelgenoot te maken van de geslachtsdaad van Barbie en Sterretje in Oh oh Tirol.

Dat ook de publieke zenders een tikkie ordinair kunnen zijn bewees het programma van Witteman zelf. Een kwartiertje voordat John de Mol aan tafel schoof, ondervroegen Jeroen en Paul mensen die betrokken waren bij de ramp in Alphen aan de Rijn. De vragen waren niet altijd even verfijnd. Of de emoties erin hakken, of het moeilijk is om aan het werk te gaan en wat voor emoties er toen door ze heen gingen. Winkelmedewerkster Mimi vertelde dat ze bang is. ‘Bang voor wat, Mimi?’

Ook Mazioum Youssef was aanwezig, een jonge Syriër die zijn vader verloor bij de schietpartij. Het verhaal is nogal mediageniek, omdat het gezin Syrië had verlaten op zoek naar veiligheid. Dus mocht Youssef woensdagavond aan zo’n miljoen Nederlanders met glazige vertellen over een zeer traumatische gebeurtenis uit zijn leven. En als hij stamelde, ‘Ik kan het op het moment echt niet vertellen, het ging gewoon helemaal mis,’ dan werd er doodleuk gevraagd: ‘Wat ging er helemaal mis?’ De lichte sensatielust die zo nu en dan door het groepsinterview heen sijpelde maakte het item prima geschikt voor de gemiddelde SBS-kijker. Ordinair zit in een klein hoekje.

 

Ordinair verscheen op 27 april 2011 op hard//hoofd in de rubriek hard//talk.

27/04/2011

Leave a Reply