Rinus Ferdinandusse neemt elke oktober ontslag. ‘Dan zitten ze niet aan me vast,’ legt de  juryvoorzitter uit. ‘Stel dat ze volgende week Jack Nicholson krijgen die zegt, ik wil voorzitter van de jury zijn. Dan moeten ze toch vrij zijn dat te kiezen?’ In 2000 zat Ferdinandusse voor het eerst in de jury, toen nog als lid. Een jaar later voor het eerst als voorzitter en meteen, ondanks dat jaarlijkse ontslag, benoemd voor het leven.

‘Blijkbaar bevalt mijn systeem van jureren. Ik stel altijd voor om onmiddelijk na de film te gaan zitten en te vertellen wat we gezien hebben. Niet of het goed of slecht is, maar wat we gezien hebben. Want in de loop van de tijd verbleken al die films die je ziet je geheugen. In de jury zitten filmkenners, die hebben er al vaker over nagedacht, die brengen hun kennis in. En er zaten een paar jongens in die schrijven. En die hebben gevoel voor wat nieuw is en wat mooi is. Dan kom je tot heel interessante discussies. Maar dan praat je niet over wie moet winnen, dat moet je niet doen tot de laatste dag.’

Oranges and Sunshine is een film waar in dat gesprek al veel mensen zich in herkenden. Dit jaar hebben we een nominatie gemaakt van zes films met soortgelijke kwaliteiten. Zij hebben dezelfde thematiek: problemen met halfgekke mannen, en vrouwen die dat oplossen. We praten dan over hoe goed dat thema in een film terug komt. Op basis daarvan hebben we zonder moeite een keuze gemaakt.’

Het juryhoofd had het er dit jaar wel druk mee: ‘Twaalf films, dat is veel. Ik weet nog de eerste keer dat ik hier was, dat het er acht waren. En dit festival wordt zo populair dat er in de tussentijd altijd wel iemand geïnterviewd moet worden. Het is ook belangrijk om even lekker te zitten voor een kopje koffie, of even naar de zee te lopen. Want je weet waarom dit zo’n goed festival is, dat komt door de zee. De zee geeft een ontzettende rust waardoor je snel in je hersens het gevoel krijgt, ja, dit is goed, dit is mooi. En kijk maar, waar zijn de leukste festivals: Venetië? Water. Cannes? Water. En hier, nog meer water.’ Klagen doet Ferdinandusse niet: ‘Ik ben een oude man, dus een hele hoop dingen doe ik niet meer. Maar dit doe ik nog met plezier.’

 

Dit interview verscheen 17 september in de dagkrant van Film by the Sea.

05/09/2011

Leave a Reply