Crisis? Hoezo crisis? Voor beurshandelaren is deze tijd juist een uitgelezen kans om rijker te worden over de ruggen van belastingbetalers, vertelde beurshandelaar Alessio Rastani vorige week in het BBC News. Het interview werd een instanthit op internet. Maar het bleek een stunt. Rastani gaf tegenover de Engelse krant The Telegraph toe geen professionele handelaar te zijn, maar ‘een aandachtszoeker’. Wel benadrukte hij elk woord van zijn boodschap te menen. Rastani’s actie is een voorbeeld van tactische media: een activistische interventie in de mediasfeer. Bekendst in dit genre zijn waarschijnlijk The Yes Men, een antiglobalistisch duo dat zich voordoet als vertegenwoordigers van onder meer de Wereldhandels-organisatie en McDonald’s, en daarbij de meest absurde zaken verkondigt. In de documentaire The Yes Men Fix the World (2009) weten ze net als Rastani de BBC om de tuin te leiden.

 

Verschenen in de Mediagids van Vrij Nederland op 8 oktober 2011

08/10/2011

Leave a Reply