Begin november zijn de problemen van de Eurolanden opgelost, beloofden Angela Merkel en Nicolas Sarkozy vorige week. Met effect: de beurzen schoten omhoog. De Duitse bondskanselier en de Franse president konden het in het verleden niet altijd even goed met elkaar vinden, tegenwoordig tonen ze de eensgezindheid van een getrouwd stel. Welk beeld schetst het internet van  de twee?

1. ‘Europe’s odd couple’, noemt journalist Steven Erlanger het Frans-Duitse stel, naar de Amerikaanse filmklassieker over twee vrienden die een appartement delen maar als huisgenoten helemaal niet bij elkaar passen. In dit artikel in The New York Times schetst Erlanger de relatie tussen Merkel en Sarkozy, die zoals elk huwelijk wordt gekenmerkt door ups en downs. Hij legt het belang uit van een goede samenwerking tussen de leiders van Frankrijk en Duitsland, en waar wat dat betreft de knelpunten zitten. De geschiedenis van de positie van de twee landen in Europa en ten opzichte van elkaar is al ingewikkeld genoeg, en dan liggen de karakters van de Duitse technocraat en de flamboyante Fransman ook nog eens mijlenver uit elkaar.

2. Kortstondige romance of langdurig huwelijk? Eén ding is zeker: kinderen Griekenland, Portugal, Spanje en Italië hebben prioriteit. Het gezin Europa staat of valt met de samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland. Een aantal cartoonisten weet die gedachte goed in één beeld te vangen. Zoals de Engelse Peter D. Brookes, prijswinnend cartoonist voor onder meer The Spectator en The Times. Hij maakte een prachtige variatie op het affiche van de film Grease. Op deze poster voor de ‘zang & dans crisismusical’ genaamd Greece, zien we ‘Olivia Newton-Merkel’ en ‘John Sarkolta’ elkaar in strakke zwarte pakjes het hof maken. Inclusief de hit ‘Hopelessly devoted to EU’.

3. Sinds 2008 is Sarkozy getrouwd met Carla Bruni, het beroemde model annex singer-songwriter. Merkel vertoont geen enkele gelijkenis met de dunne, bruinharige Bruni. Maar dat valt op te lossen. In dit animatiefilmpje heeft Sarkozy zo zijn eigen methode om tot de ideale vrouw te komen.

Dit artikel verscheen op 19 oktober 2011 in de Mediagids van Vrij Nederland

19/10/2011

Leave a Reply