Maandag werd bekend dat De Persgroep, uitgever van onder meer de Volkskrant enTrouw, provinciale bladenuitgever Wegener wil overnemen. Persgroep-eigenaar Christian van Thillo zou in dat geval de baas worden van een wel heel reusachtig mediaconglomeraat.

Als de steenrijke baas van een dergelijk conglomeraat kun je twee kanten op. 1: Je besluit je kranten niet te onderwerpen aan de dictatuur van de winst, maar het algemeen belang van goede journalistiek in te zien. Je investeert in redacties en zorgt voor een optimaal klimaat om sterke verslaggeving te bedrijven. Je gelooft dat je lezers heus minder dom en oppervlakkig zijn dan het boulevardgehalte van concurrent TMG doet geloven. Rijke idealisten zijn er maar weinig, maar jij bent er verdorie één van.

Of 2: Je laat je geweten voor wat het is en probeert als superrijk persoon gewoon nog veel rijker te worden. Omdat je bedrijf zo belachelijk groot is heb je vaak last van belangenverstrengeling, dus zorg je dat het nieuws in jouw kranten zoveel mogelijk op entertainment gaat lijken. Bijkomend voordeel van slap nieuws: je kan er meer van produceren met minder mensen (goed voor de winst!). Als je het medialandschap dusdanig verziekt hebt dat beroemdheden gaan zeuren over je gestalk, dan doe je gewoon als mediamonster Rupert Murdoch en scheld je ze uit op Twitter.

Dat Murdoch Van Thillo’s grote voorbeeld is, en dat een Vlaamse collega eens van hem zei dat zijn enige doel “nog meer geld en nog meer macht” is, stemt natuurlijk wel een beetje pessimistisch. Dus doen we een schietgebedje voor de bezorgde redacteuren van Wegener, en hopen we op een verteerbaar alternatief voor deze iets te grote mediabaas.

 

Dit artikel verscheen 17 oktober op hard//hoofd in de rubriek hard//talk.

17/10/2012

Leave a Reply