Je kent het gevoel misschien wel: je hebt zojuist een goed boek gelezen, een interessant artikel doorgewerkt of een boeiende film of tentoonstelling gezien en opeens lijkt het of je een klein beetje slimmer bent geworden. Daar, in die paar uurtjes dat je ermee bezig was, is je IQ opeens procentpunten omhoog gegaan. Je wereld is zeker een paar vierkante kilometer groter en je weet de actualiteit net vanuit een andere, beter onderbouwde hoek te bekijken.

Een van de dingen waarbij die sensatie van groeiende intelligentie mij kan overvallen is op het Impakt-festival, een jaarlijks festival dat een kritische en creatieve blik werpt op de mondiale mediacultuur, aan de hand van tentoonstellingen, filmprogramma’s, concerten, talks, workshops en presentaties. Hier had James Blake zijn eerste Nederlandse optreden, exposeerden kunstenaars die later biënnales sierden, werden dj’s uit het westen van Chicago gesleurd om Nederlanders eens van hun footwork te laten proeven en voerde men hilarische Youtube battles. In voorgaande jaren leerde je van Impakt onder meer over de toekomst van stedelijke groei, of over het dilemma van transparantie in de informatiesamenleving. De 2012-editie, die gister werd geopend, draagt de naam No More Westerns en stelt zich een media- en beeldcultuur voor die niet door het westen wordt gedomineerd. Gangnam Style in context, zeg maar. Een uitgelezen mogelijkheid om eens wat te weten te komen over Chinafrica, 4th-culture kids, global south futurism. (Zie hier meer info en het programma.)

Helaas weten veel te weinig mensen van het bestaan van dit Utrechtse evenement. Zelf woonde ik al jaren in desbetreffende stad toen ik toevallig eens op het festival terechtkwam en ik kon alleen maar denken: waarom kende ik dit nog niet? Dat wil ik jou besparen. Dus breng dit weekend een bezoekje aan Impakt en gun je hersens het soort oppeppertje dat caffeïne ze niet kan geven. Zodat je maandag een heel klein beetje slimmer bent dan de week ervoor.

Je vindt het festivalcentrum in Theater Kikker, kwartiertje lopen vanaf Centraal Station en dus eigenlijk heel dicht bij Amsterdam, Rotterdam of Den Haag in de buurt.

 

Deze tip verscheen 26 oktober 2012 op hard//hoofd

26/10/2012

Leave a Reply