Picture perfect: Het publieke leven van de smartphone-generatie

Verscheen bij Atlas Contact (september 2020)

Dit is het verhaal van Suzy, Sophia, Timo, Nuhamin en nog vijfentwintig andere tieners. Zij behoren tot de eerste generatie die nooit een wereld zonder internet heeft meegemaakt, of een middelbare school zonder smartphone.

Hun puberteit is tot in de hoekjes en gaatjes gevuld met een digitale parallel. Op Instagram, WhatsApp en Snapchat onderhouden ze een publiek leven dat gezien wordt door iedereen die ze kennen. Ze construeren er een identiteit die moeilijk is uit te wissen en waar grote technologiebedrijven goud geld aan verdienen. Hier testen ze relaties uit, wordt hun sociale status in getalletjes uitgedrukt, kunnen ze zichzelf en elkaar minutieus bekijken en beoordelen, en worden filmpjes die privé bedoeld zijn toch op grote schaal bekend.

Kelli van der Waals volgde de jongeren jarenlang en tekende hun verhalen op. Het resultaat is een dubbelvoudig snapshot: een momentopname uit het leven van deze snel veranderende tieners, én van de zich eveneens snel ontwikkelende relatie die we allemaal hebben met nieuwe technologieën en media. Picture perfect. schetst een levendig en openhartig beeld van de smartphone-generatie en de tijd waarin we leven.

Over Picture Perfect:

Een rijkgedetailleerd verhaal over de plaats van sociale technologie in onze maatschappij. Een journalistiek pareltje.

Juryrapport Mercur Award

Kelli van der Waals is een ware samenlevingsdiagnostica. Dieper dan wie dan ook duikt ze in de verhouding tussen tieners en hun smartphone.

Ward Wijndelts, Vrij Nederland

Een schat van informatie voor ouders die zich afvragen wat hun kinderen op hun smartphone doen.

NRC Handelsblad

Een levendig en openhartig beeld van de smartphonegeneratie en de tijd waarin we leven

JAN

Een verontrustend én relativerend inkijkje in het leven van de smartphone-generatie.

Trouw Letter & Geest

Levert een openhartig portret op van een generatie voor wie de telefoon een tweede hoofd en hart is

Elle

Picture perfect in podcasts: